HBC Hradec Králové 1988 delic HBC Hostivař HBC ALPIQ Kladno HBC Autosklo-H.A.K. Pardubice HBC Pento Most HC Kert Park Praha HBC Plzeň Elba DDM Ústí nad Labem SK Hokejbal Letohrad TJ Snack Dobřany TJ KOVO Praha HbK Karviná delic HOKEJBAL.cz HOKEJBAL-STRED.cz
13.11.2023 A tým

Štěpán Palán zářil proti Letohradu. Připsal si 2+2!

Štěpán Palán ve svých 17 letech sklízí ovoce za své úsilí a válí za hradecké Piráty. V sobotu sestřelil Jeleny z Letohradu 2 góly a 2 asistencemi!

V sobotním utkání s Letohradem zazářil. Výraznou měrou se podepsal na otočení zápasu a pomohl k zisku veledůležitých 2 bodů. Byl bezpochyby jedním z nejlepších hráčů tohoto zápasu. Řeč je o teprve 17 letém obránci hradeckých Pirátů Štěpánu Palánovi.

Rodák z Prahy, nyní studující na Gymnáziu Boženy Němcové v Hradcí Králové, který se ve 3 letech přestěhoval do našeho města, si ve své zatím začínající kariéře u hradeckých Pirátů zapisuje velké úspěchy. V 10 letech poprvé přišel mezi hradecké Piráty. Rok zpátky nastupoval v sezóně hned ve 3 souěžích. Jako kapitán vedl tým v Extralize juniorů, stabilně hrál v 2. lize mužů a často se objevoval i v Extralize mužů. Svoji tvrdou práci přetavil ve zlatou medaili z letošního MS v Liberci, kde slavil titul mistra světa v kategorii U18. V této sezóně již nastupoval za náš A-Tým jako stabilní člen obranné formace.

Bohužel zkraje soutěže přišla nepříjemná událost v podobě zranění. V zápase s Karvinou odešel z jednoho ze soubojů se zlomenou rukou a znamenalo to, že extraligovým Pirátům nějaký čas bude chybět. Do zápasů se vrátil týden zpět, kdy poprvé od zranění naskočil v domácím zápase proti Hostivaři, který neodehrál vůbec špatně a na hřiští byl rozhodně vidět. Svůj okamžik slávy si však šetřil na již zmiňovaný zápas s Letohradem, kde opravdu exceloval. V nepřilíš povedeném utkání nejdříve pro Piráty vykřesal naději společně s Josefem Šimůnkem a následně opakovaně vyrovnal stav utkání, které tak poslal do prodloužení. V něm zaznamenal další asistenci a napomohl vstřelení vítězné branky. Ze zápasu, který skončil výhrou Pirátů 5:4 po prodloužení, si odnnáší úctyhodné statistiky 2+2!

Právem si tak vysloužil svůj prostor, aby se rozpovídal nejen o minulém zápase, ale i o jeho začátcích ve sportovní kariéře.

V zápase s Letohradem si zaznamenal 2 góly a 2 asistence. Jak by si hodnotil ze svého pohledu zápas?
Oproti ostatním zápasům, tentokrát nám vyšel začátek, když jsme hned po prvním střídání vedli 1:0. Zbytek třetiny byl dá se říct vyrovnaný, ale kvůli našim chybám soupeř otočil. Druhá třetina byla opravdu špatná, nevypracovali jsme si skoro nic. Poslední část se nesla ze začátku v podobném duchu. Naštěstí, oproti jiným zápasům, tentokrát jsme byli velice efektivní a spadly nám tam 2 rychlé branky. Najednou hra byla vyrovnaná a k našemu neštěstí soupeř opět odskočil. 2 minuty do konce už se schylovalo k našemu závěrečnému tlaku. Jak jsem říkal, byli jsme hodně efektivní, a tudíž i tentokrát se nám povedlo znovu vyrovnat. Před prodloužením jsme zvažovali i odvolání gólmana, ale povedlo se nám vstřelit rychlý gól a mohli jsme se radovat, jelikož toto byla velice důležitá výhra vzhledem k sestavě a pozici v tabulce.

Oba tvoje góly byly klíčové a vedly k vyrovnání. Navíc tvoje první asistence nastartovala výsledné vyrovnání. Jak si tuto skutečnost vnímal?
Hrál jsem jako vždycky, jediný rozdíl byl, že v Letohradu mi tam spadlo úplně všechno. Asistence byla také velice o štěstí, soupeř pokazil přihrávku a já jsem jen připravil Pepovi střelu do odkryté brány.

V prodloužení si pak přidal další asistenci k vítěznému gólu. Přemýšlel si, že by si to vzal na sebe a zkusil to završit hattrickem?
Upřímně ani ne. Opravdu jsem po dlouhé době chtěl vyhrát. Řekli jsme si, že to zahrajeme spíš na jistotu bez žádných zmatků.

Byl to pro tebe druhý zápas po zranění ruky. Jaký to pro tebe bylo vrátit se po více jak měsíci pauzy do zápasu?
Ta pauza je znát dost, možná ne tolik co se týče práce s hokejkou, ale kondičně je to opravdu cítit. Musím se do toho opět dostat, ale věřím, že díky tréninkům, které máme naplánované to bude snadnější.

Je ti 17 let a v Áčku si letos druhým rokem. Čekal si, že budeš stabilním členem A-Týmu tak brzy?
Asi jsem čekal, že ten přechod do mužské kategorie nebude tak rychlý, ale všichni trenéři mi dávali prostor, díky tomu jsem se mohl zlepšovat a svoji pozici si upevňovat.

Jak probíhá tvoje předzápasová příprava, máš nějaký rituál před každým zápasem?
Od zápasu v Letohradu máme nový rituál na rozstřílení s Lukášem Černým a evidentně funguje, takže nejspíš budeme pokračovat.

Než si začal hrát hokejbal, zkoušel si i jiné sporty nebo byl hokejbal tvojí první sportovní volbou?
Od svých 3 let jsem hrával hokej, poté se to začalo křížit s hokejbalem a od dorostenecké kategorie hraju jen hokejbal. Na rovinu musím říct, že zpětně tohoto rozhodnutí nelituji.

Je někdo, kdo ti ve tvé kariéře pomohl a ty by si mu za to chtěl veřejně poděkovat?
Samozřejmě nejvíce vždy pomáhá rodina. Ze začátku musí vše zaplatit, zařídit a já jim tímto neskutečně děkuju. Kdybych měl vybrat někoho z hráčů, musím zmínit i Pepu Šimůnka. Když jsem přišel do A-týmu, tak mi ukázal, že musím zlepšit hlavně přístup k tomu sportu jako takovému a i díky tomu se mi teď tak daří.


Tímto Štěpánovi gratulujeme k úspěchu a děkujeme, že si na nás udělal čas a svěřil se nám v rozhovoru. Přejeme, aby se ti v životě dařilo a nadále přicházely úspěchy jak s pirátem, tak i státním znakem na hrudi!


Redakce

Partneři klubu