HBC Hradec Králové 1988 delic HBC Hostivař HBC ALPIQ Kladno HBC Autosklo-H.A.K. Pardubice HBC Pento Most HC Kert Park Praha HBC Plzeň Elba DDM Ústí nad Labem SK Hokejbal Letohrad TJ Snack Dobřany TJ KOVO Praha HbK Karviná delic HOKEJBAL.cz HOKEJBAL-STRED.cz
03.09.2023 A tým - zápas

Skalp favorita v derby a cenné 3 body na úvod

Piráti z Hradce Králové si po krásném otočení stavu ve 3. třetině poradili v derby s Pardubicemi 2:1 a berou velmi důležité 3 body do tabulky.

Na úvod nového ročníku extraligy jsme na svém hřišti přivítali dlouhověkého rivala z Pardubic. Takovýto start tu Piráti ještě neměli aby se derby hrálo hned na úvod soutěže. Mohli tak oplatit tvrdou porážku z přípravného zápasu, který odehráli na půdě soupeře. Papírovým favoritem v tomto utkání byl ale nepochybně tým Pardubic.


Hned z úvodu utkání se soupeř chopil otěží zápasu. Byla znám jeho mírná herní převaha, která postupně eskalovala a Piráty k moc šancím nepouštěla. Domácí hráči však dobře vzdorovali v obraně svému soupeři. Postupný tlak soupeře jen umocňovali vyloučení domácích hráčů kterých nebylo málo. Soupeři tak nabízeli zbytečně prostor pro šance a kontrolování hry. První třetina však skončila bez branek 0:0.

Druhá třetina se nesla v podobném duchu až do doby než se Pardubickému týmu podařilo skórovat. Tento gól však jakoby povzbudil domácí hráče a ti začali postupně hru vyrovnávat i díky ubývajícím zbytečným trestům. Ačkoli se hrál vyrovnaný hokejbal, další vstřelený gól druhá třetina nepřinesla.

Do třetí třetiny nastoupili hradečtí s jasným cílem vyrovnat skóre. Bylo to vidět i na nasazení a herním projevu avšak dominantnějším týmem nebyli. Vyrovnaná hra přetrvávala až do využité domácí přesilovky, kdy fanoušky probudil Josef Šimůnek svojí parádní trefou od modré čáry do horního rohu pardubické svatyně. Na časomíře zbývalo 5 minut do konce a zápas byl vyrovnaný a vypadalo to, že půjde do prodloužení. Pardubický tým v závěru převzal opět kontrolu nad hrou a tlačil domácí v jejich obraném pásmu. Jenomže 2 minuty před koncem hrací doby doběhl nahozený míček za pardubickou branku opět Josef Šimůnek, který bravurně zvládl těžký souboj za brankou a po obtočení kolem branky naservíroval na stříbrném podnose míček Petru Škodovi, který se nemýlil a trefil odkrytou klec hostí. Obrovská radost domácích pokračovala i po konci sirény, kdy uhájili těsný výsledek 2:1 i díky, celý zápas skvěle chytajícímu, Petru Bryknerovi. Z prvního zápasu tak bereme velmi důležité všechny 3 body.


Hodnocení celého zápasu nám přiblíží Josef Šimůnek.

"Po přípravném období nás čekalo první mistrovské utkání. Hned na úvod to navíc bylo derby s rivalem z Pardubic. Do zápasu jsme papírově rozhodně nevstupovali z pozice favorita na bodový zisk. V přípravě nám soupeř uštědřil porážku 8:1 a prakticky nás k ničemu nepustil. My jsme si před zápasem řekli, že to nesmíme moc řešit a chceme se soustředit pouze na náš kvalitní výkon hlavně směrem do obrany. To se nám na startu utkání příliš nepodařilo a prvních pět minut jsme se v podstatě nedostali na soupeřovu polovinu. V druhé půlce první třetiny jsme se začali dostávat do tempa a poslední dvě střídání jsme si vytvořili několik brankových příležitostí. Od druhé třetiny to bylo velmi vyrovnané utkání se spoustou šancí na obou stranách. V krizových situacích nás výborně podržel Péťa Brykner v brance a rozhodujícím faktorem celého zápasu bylo bránění soupeřových přesilových her. Podařilo se nám ubránit všechna oslabení a díky tomu jsme navzdory obdržené brance stále mohli pomýšlet na bodový zisk. Vyrovnání z naší strany přišlo ve 40. minutě třetí třetiny. V tem moment bylo důležité, že jsme nezačali pro nás přívětivý výsledek bránit a pokračovali jsme v aktivní hře i směrem dopředu. Díky tomu jsme po protiútoku, vyhraných osobních soubojích a dobrém důrazu v předbrankovém prostoru minutu před koncem odskočili na konečný stav 2:1. Výsledek jsme si v závěru dobře pohlídali a zapsali jsme první tři body do extraligové tabulky. Je to pro nás první povzbuzení do nového ročníku, ale teď bude důležité dobrý výkon zopakovat a navázat bodovým ziskem z utkání v Dobřanech".


Sestava:

Brykner, Vrkoslav - Šimůnek, Svatoň, Palán, Šimek, Hrubý, Černý L., Jičínský, Černý D., Zeman V., Dvořáček V., Teplý, Chyba, Novák, Jiřík, Škoda, Paukrt, Síla

40’ Šimůnek (Jiřík, Hrubý), 44’ Škoda (Šimůnek, Hrubý)

Vyloučení: 8:3

Střely: 17:29

Diváci: 95

Redakce

Partneři klubu