HBC Hradec Králové 1988 delic HBC Hostivař HBC ALPIQ Kladno HBC Autosklo-H.A.K. Pardubice HBC Pento Most HC Kert Park Praha HBC Plzeň Elba DDM Ústí nad Labem SK Hokejbal Letohrad TJ Snack Dobřany TJ KOVO Praha HbK Karviná delic HOKEJBAL.cz HOKEJBAL-STRED.cz
15.07.2023 Mládež

Historicky první zlato pro U16

Česká reprezentace U16 vyhrála poprvé v historii Mistrovství světa. Pomohli tomu i naši 3 mladí piráti!

Česká reprezentace do 16 let, která na turnaji vystupovala jako tým Česko Červení nebyla favoritem turnaje. Této kategorii se ještě nikdy nepovedlo mistrovství světa vyhrát. Po prvním dni však naděje rapidně stouply, když si náš tým poradil se silným výběrem Kanada Východ 4:0. Následující den na naše borce čekala další výzva ze zámoří. Tentokrát vyzvali výběr USA a opět si připsali cenný skalp 5:1. V tomto duelu si připsali bod dva naši mladí Piráti. Gól zaznamenal Vojtěch Svatoň a asistenci si připsal Matouš Pospíšil. Poslední zápas skupiny svedla Česká reprezentace s týmem Švýcarska. Tento zápas dopadl jednoznačně 11:1 pro Český výběr a bodové žně zaznamenal Matouš Pospíšil, který si v tomto zápasu připsal skvělé 3 body za 1 gól a 2 asistence. Po vyhrané skupině tedy na Českou reprezentaci do 16 let čekal rival z východu. Boj o finále sehráli Čeští hráči se Slovenskem a zápas to byl velmi vyrovnaný a vypjatý do poslední chvíle, kdy nakonec postup slavil Český tým po výhře v prodloužení 4:3. Za hradecké Piráty si v tomto zápasu připsal 1 bod Lukáš Vaněk, kdy asistoval u druhého gólu. Posledním soupeřem pro Český tým byl ve finále výběr Kanady Západ. Oproti ostatním zápasům zde byl výsledek nejnižší co se týká vstřelených gólů. Hra byla vyrovnaná a oba týmy hrály zodpovědně bez výrazných chyb. Na úvodním gólu finále se podílel také hradecký Pirát Vojtěch Svatoň, který zaznamenal asistenci. Vyhrát však mohl jen jeden a tím byli naši borci, který udrželi výsledek 2:1 a mohli slavit historicky první titul mistrů světa v kategorii U16 pro Českou reprezentaci!


Dvou zlatých hradeckých hráčů Matouše Pospíšila a Vojtěcha Svatoně jsme se ptali na jejich pocity a zkušenosti ze šampionátu.


Jste mistry světa ve své kategorii. Řekni nám, jaký to je, získat historicky první zlato pro Českou U16?

V. Svatoň – Tak být mistři světa je velká pocta, a to že jsme byli 1. tomu ještě přispívá.
M. Pospíšil – Je to neskutečný pocit, před turnajem jsem nečekal, že budem vůbec bojovat o zlato, ale jen co jsme v prvních dvou zápasech porazili Kanadu s Amerikou tak jsem věřil, že nějakou placku urvem.


Sám si na turnaji zaznamenal jeden gól. Jaký je to pocit dát gól na mistrovství světa?

V. Svatoň – Dát gól na mistrovství světa je úplně něco jiného než v klubu, ale myslím si, že jsem mohl dát gólů více.
M. Pospíšil – Dát gól před domácím publikem je super, navíc, když to byl můj první gól za reprezentaci.


Hráli jste na betonu i plastu. Na jakém povrchu se ti hrálo lepe?

V. Svatoň – Rozhodně na plastu, beton byl nepřirozený povrch a bylo hodně těžké si na něj zvyknout
M. Pospíšil – Samozřejmě že na plastu. Beton se v některých rychlejších pohybech smekal, ale jinak to nějak nevadilo.


Co říkáš na atmosféru, která byla na MS ze strany fanoušků? Vnímáte to jako hráči na hřišti?

V. Svatoň – Atmosféra byla úžasná a nikde jsem takovou atmosféru nezažil, ale když se člověk soustředí na zápas, tak to moc nevnímá.
M. Pospíšil – Atmosféra byla výborná. Jako hráči jsme to samozřejmě vnímali a velmi nám to pomáhalo.


Byli jste všichni ubytovaný v místě dějiště. Bavili jste se ve volném čase i s hráči z jiných zemí nebo jen s Českými hráči?

V. Svatoň – Ve volném čase jsme trávili čas jen s naším týmem a snažili jsme se navzájem motivovat na nadcházející zápasy, ale samozřejmě k interakci s hráčemi z jiných zemí došlo.
M. Pospíšil – Nevím, jak ostatní, ale já se bavil pouze s klukama z týmu.


Na tomto mistrovství si hrál v první formaci našeho výběru. Bylo to pro tebe v něčem jiné?

V. Svatoň – Formace byly hlavně rozděleny, aby byl tým vyrovnaný a silný ve všech lajnách, ale vždy stát na úvodní buly bylo fajn.


Jaký byl pro tebe nejlepší a nejhorší zápas?

M. Pospíšil – Všechny zápasy byly dobrý, nejlepší byly asi proti zámořským týmům Americe, a hlavně ve finále proti Kanadě.


Jak by si hodnotil váš realizační tým?

V. Svatoň – Realizační tým nám poskytl ten největší komfort, co jsme mohli dostat a zároveň uměl dobře připravit na následující zápas.


Jak by si hodnotil váš tým?

M. Pospíšil – Prostě nejlepší na světě.


Velká gratulace Matoušovi, Vojtovi a Lukášovi a celé reprezentaci U16 k úžasné zlaté medaili z domácího Mistrovství světa a přejeme spousty dalších úspěchů jak ve svých klubech, tak na mezinárodní úrovni.

Zdroj foto: Liberec 2023

Redakce

Partneři klubu