HBC Hradec Králové 1988 delic HBC Hostivař HBC ALPIQ Kladno HBC Autosklo-H.A.K. Pardubice HBC Pento Most HC Kert Park Praha HBC Plzeň Elba DDM Ústí nad Labem SK Hokejbal Letohrad TJ Snack Dobřany TJ KOVO Praha HbK Karviná delic HOKEJBAL.cz HOKEJBAL-STRED.cz
11.07.2023 Mládež

Po nevydařeném startu, zlato z MS!

Po úvodu šampionátu se zdálo být zlato pro Českou U18 daleko. Přesto se však slavilo a Štěpán Palán dovezl do Hradce Králové zlato!

Vstup České reprezentaci do 18 let společně s naším Štěpánem Palánem na Mistrovství světa vůbec nevyšel podle plánu. Hned první hrací den na ně čekaly 2 zápasy a v obou podlehli svému soupeři. V prvním podlehli USA 3:4 a ve druhém Slovensku vysoko 6:0. Zdálo se, že pomýšlet na zlato je hodně optimistické. Další den ani zápas proti Švýcarsku nevypadal optimálně. Ačkoliv střelecká převaha byla na naší straně, Český tým dotahoval dvougólové manko hned ze začátku zápasu. To se však nakonec podařilo a zápas otočili ve svůj prospěch na konečných 5:3. Po tomto zápase Český tým již neokusil hořkost porážky. V posledním zápase skupiny si poradili s výběrem Kanady 5:3 a v semifinále tak narazili opět na USA. S nimi si opět dokázali poradit a postoupili přes tento celek po výsledku 4:2. Finále tak přineslo souboj bratrských zemí o to, kdo vystoupí na nejvyšší stupínek. Ve vyrovnaném duelu od začátku tahalo Slovensko za kratší konec. Už od začátku dotahovali ztrátu jednoho gólu, což se jim ještě podařilo. Na následné dvě trefy však již zareagovat nedokázali. Zde zaznamenal veledůležitý gól právě Štěpán Palán, který bombou od modré čáry zvýšil na 3:1. Na jeho gól sice Slovensko bleskově odpovědělo, ale zmohlo se jen na snížení stavu. Palánova trefa se tak zapsala jako „zlatý gól“.

Štěpán Palán nám odpověděl na otázky, kterými nám přiblíží průběh této části šampionátu.


Jste mistry světa ve své kategorii. Jaký je to pocit?
Je to něco neskutečného, když si můžete říct, že jste v něčem nejlepší na světě. I když si myslím, že tento úspěch doceníme až s odstupem času, tak bych ten pocit přál každému.


Vstup do turnaje se vám moc nepodařil. Napadlo vás po těchto zápasech, že se vám nakonec povede získat zlato?
Upřímně jsme ten cíl měli v hlavách pořád, věděli jsme, že náš potenciál je obrovský a že nám stačí jen nějaká maličkost co nás nakopne. Tím nakonec byla otočka proti Švýcarsku. Když jsme prohrávali 2:0, atmosféra byla špatná a nedařilo se nám vůbec nic, pak se nám naštěstí podařil vstřelit kontaktní gól a od té doby jsme se rozjeli a už nás nikdo nezastavil.


Ve finále jste vyhráli těsně 3:2. Právě ty si byl střelcem poslední zlaté trefy. Jaký to je rozhodnout finále?
Byla to obrovská euforie, ani sám nevím, jak to popsat. Ve finálovém zápase to byla moje už asi 7. střela, o to lepší pocit to byl, že jsem tu smůlu dokázal prolomit.


Celý turnaj jste odehráli pouze ve Svijanské aréně. Bylo to pro tebe těžké hrát na betonu?
Musím přiznat, že jsem se betonu hodně obával, měli jsme na něm jen jeden krátký trénink, a to bylo vše. Nakonec mi ale beton nedělal žádný problém, narozdíl od ostatních mi povrch neklouzal a hokejka se na něm taky nějak značně neničila.


Mistrovství bylo rozděleno na 2 části. Vy jste hráli až v té druhé, a navíc pouze v menší hale. Jaká byla podle tebe atmosféra takto ke konci turnaje?
Atmosféra byla parádní, na předchozí termín došlo možná více lidí, ale i přes to si na fanoušky nemůžu stěžovat, hnali nás dopředu.


Jak by si hodnotil váš tým?
Náš tým je jedním slovem neskutečný. Jsme ohromně silný ročník, každý hráč je sám o sobě individuálně silný a společně tvoříme velice silný tým. Co se týká party, není jediná chybička. S klukama se známe už od malička a rozumíme si všichni navzájem. Jsme jako jedna velká rodina. Na střídačce se podporujeme, a to byl podle mě hlavní faktor našeho úspěchu.


Byli jste všichni ubytovaný v místě dějiště. Bavili jste se ve volném čase i s hráči z jiných zemí nebo jen s českými hráči?
Občas jsme prohodili pár slov s lidmi z jiných zemí, hlavně poslední den, kdy jsme si měnili navzájem trička, mikiny atd.


Velká gratulace Štěpánovi a celé reprezentaci U18 k úžasné zlaté medaili z domácího Mistrovství světa a přejeme spousty dalších úspěchů jak ve svých klubech, tak na mezinárodní úrovni.


Zdroj foto: Liberec 2023

Redakce

Partneři klubu