HBC Hradec Králové 1988 delic HBC Hostivař HBC ALPIQ Kladno HBC Autosklo-H.A.K. Pardubice HBC Pento Most HC Kert Park Praha HBC Plzeň Elba DDM Ústí nad Labem SK Hokejbal Letohrad TJ Snack Dobřany TJ KOVO Praha HbK Karviná delic HOKEJBAL.cz HOKEJBAL-STRED.cz
10.07.2023 Mládež

U20 zlato neobhájila. Lukáš Černý však přivezl bronz!

Česká reprezentace hráčů do 20 let obhajovala zlato z předchozího turnaje. To se však nepovedlo po smolné porážce se Slovenskem v semifinále. I tak ale bereme bronz!

Česká reprezentace hráčů do 20 let společně s našim Lukášem Černým si na úvod turnaje hravě poradila se Švýcarskem 9:0 a ještě tentýž den dokázala porazit výběr Spojených států 6:3. Lukáš si v tento den zapsal jeden gólový zásah hned na začátku zápasu se Švýcarskem. Další den je však zaskočila Kanada a přišlo zaváhání v podobě prohry 7:5, kde na zvrácení výsledku nestačila ani Lukášova asistence. Poslední zápas ve skupině sehráli vítězně s týmem Slovenska. Zde padl soupeř 4:6 a bylo rozhodnuto, že se oba týmy setkají znovu, a to v boji o finále Mistrovství světa. Český celek si v zápase vedl dobře a několikrát se ujal vedení. Herně byl o něco málo lepší než jejich soupeř, avšak střelecká smůla nedovolila výraznější vedení. Celý zápas bratrských zemí byl velice vzpjatý a bylo zde k vidění i několik zákeřných zákroků. V závěru zápasu se zdálo, že vedení 5:3 už uhájí a dojdou si pro finálový sen. Tento sen nejdříve 7 sekund před sirénou oddálil Slovenský vyrovnávací gól a v nájezdech se sen rozplynul úplně. Bylo tak jasné, že místo obhajoby zlata z minulého roku, bude letos tvrdý boj o Bronz s výběrem USA. Ten Česká reprezentace zvládla a ve vyrovnaném utkání zvítězila 6:4 a zaslouženě brala bronzové medaile.

Lukáš Černý nám odpovídal na otázky, kterými nám poskytl pohled do zákulisí Mistrovství světa i pohled hráče na ploše z druhé strany tribuny.


Obhajovali jste zlato, ale bohužel se to nepovedlo. Bylo pro vás těžké smířit se s porážkou?
Tak samozřejmě obhajoba není nikdy jednoduchá, ale to, zda obhajujeme nebo ne jsme jako tým vůbec neřešili.


I tak jste ale vybojovali krásné 3. místo. Jaké to pro tebe bylo?
Upřímně zklamání, za pár let bronzovou medaili ocením, ale teď je to poměrně čerstvé a nevyhrát na domácím MS zlato, nebo se minimálně probojovat do finále je zklamáním, kór když nám finále takhle uteklo.


Jak by si se vyjádřil k poměrně vyhrocenému zápasu v semifinále se Slovenskem?
Vymlouvat se na rozhodčí je zbytečné, sice bychom nejspíš dokázali využít pětiminutovou přesilovku, ale nechat si dvakrát utéct dvougólové vedení v semifinále je nepřípustné, ještě když soupeř vyrovná 7 vteřin před koncem.



Hráli jste na betonu i plastu. Na kterém povrchu se ti hrálo lépe?

Nikoho nepřekvapí, že odpovím plast. Beton byl kluzký a hráč se nemohl pořádně rozběhnout, nebyl stabilní a bylo to prostě nevyhovující. Naopak plast mi vyhovoval ve všech ohledech, myslím ale, že to všem.



Jak by si hodnotil váš tým?

Tým byl vynikající, opravdu každý makal a nedali jsme nikomu nic zadarmo. Fungovali jsme spolu jak na hřišti, tak i mimo něj. Od kapitána, po realizační tým.



Zápas o 3. místo jste odehráli ve vedlejší Svijanské aréně. Byla podle tebe atmosféra jiná než jakou udělali fanoušci v Homecredit aréně?

Atmosféra byla na každý zápas jedinečná a nezapomenutelná. Byla to radost hrát před tak skvělou diváckou kulisou. O to víc mě mrzí, že jsme se jim neodvděčili zlatem. I tak bych jim chtěl ještě jednou poděkovat.



Byli jste všichni ubytovaný v místě dějiště. Bavili jste se ve volném čase i s hráči z jiných zemí nebo jen s Českými hráči?

Volný čas jsme převážně trávili regenerací, tudíž toho času na nějaké potkávání nebylo. Po konci turnaje, ale došlo na nějaký ten přátelský pokec.


I tak je však 3. místo krásné a my Lukášovi i celému výběru U20 gratulujeme a přejeme spousty dalších úspěchů jak ve svých klubech, tak na mezinárodní úrovni.


Zdroj foto: Liberec 2023

Redakce

Partneři klubu